Slide

1. teko – Vuoden ensimmäinen teko tuo kotiseutua Limingan Vesperkodin asukkaille

04.02.2020

ODL:n Limingan Vesperkodin aulaan saapuvaa odottaa hämmästyttävä näky – aivan kuin olisi astunut keskelle maalaisidylliä. Ja mikäs sen parempaa olisikaan Vesperkodin asukkaille.

“Meidän asukkaidemme jakauma on aikalailla 50-50 syntyperäisiä liminkalaisia ja kempeleläisiä. Osa on toki voinut asua muualla vuosien saatossa mutta palannut kuitenkin kotiseuduille iän myötä. Kotikuntalaisuus näkyy meillä täällä aivan selvästi”, Limingan Vesperkodin palveluesimies Anna-Mari Korpelin toteaa ilahtuneena. 

Tammikuun lopulla 2020, yrityksen 25-vuotisjuhlavuonna aloitimme Temotekillä 12 hyvän teon sarjan Limingasta. Suunnittelimme ja toteutimme yhdessä Tarrasheriffin kanssa aulaan valokuvatapettiseinän, jossa näkyy paikallinen peltomaisema ja bussipysäkki.

“Temotek täyttää tänä vuonna 25 vuotta ja sen kunniaksi halusimme ottaa syvemmin yhteyttä yhteiseen elämänlaatuun yrityksen Elämänlaatua rakentamassa -sloganin hengessä. Päätimme, että teemme juhlavuonna 12 hyvää tekoa, yhden joka kuukausi. Näin voimme osallistua enemmän yhteisen elämänlaadun rakentamiseen. Kartoitimme sekä asiakkaitamme että muita potentiaalisia kumppaneita heidän tarpeidensa suhteen – olisiko jotain yhteistä hyvää, mitä voisimme toteuttaa heidän kanssaan”, kertoo Santeri Toivanen, yksi Temotekin omistajista.

Temotekin työntekijät saivat myös ehdottaa ja äänestää hyvien tekojen toteutuskohteita ja -tapoja – joita saimmekin runsain määrin ja hyviä ehdotuksia, mistä kuuluukin iso kiitos henkilökunnallemme. ODL nousi ehdotuksissa vahvasti esille ja Toivasen mukaan ODL haluttiin sitten ottaa ensimmäiseksi toteutuskumppaniksi.

ODL ilahtui hyvistä teoista – kohde oli jo omasta takaa mietinnässä

Joulukuun puolivälissä ODL:n kanssa aloitettu keskustelu tuotti nopeasti hedelmää.  Anna-Mari Korpelin kertoo, että heillä oli jo ollut ajatuksena somistaa Vesperkodin aulaa viihtyisämmäksi. Hänen mukaansa ehdotus hyvän teon toteuttamisesta ilahduttikin kovasti ODL:n päässä.

“Muistisairauksien yksi piirre on se, että tulee halu lähteä kotiin, monesti lapsuudenkotiin. Se voi aiheuttaa levottomuutta ja olimme miettineet mahdollisuuksia tuoda kotoisuutta tänne. Aulan vaalea seinä tuntui oivalta paikalta tuoda paikallismaisemaa esille ja bussipysäkki asukkaillemme, jossa istua ja odottaa sitä vanhaa onnikkaa. Ehdotimme sitä Temotekille ja lähdimme sitä rakentamaan yhdessä”, Korpelin kertoo.

Tähän saakka saadun palaute onkin ollut hyvin positiivista. Asukkaat ovat ohimennessään jääneet katsomaan maisemaa, ja heistä Korpelinin mukaan selvästi näkee miten se luo mielleyhtymiä omaan lapsuuteen ja kotikuntaan. Omaiset ovat myös huomanneet tämän ja ovat kehuneet kuvaseinää.

“Se on hyvin luonnollisen näköinen, tuntuu melkein kuin astuisi siihen peltomaisemaan sisälle. Olemme saaneet vain positiivista palautetta tähän mennessä”, Korpelin summaa.

Kuvaseinän valokuvan on ottanut Henri Luoma, teippausaineiston suunnitteli NTRNZ media Oy.