Slide

Kesätyökokemusta työmaalta

07.07.2021
Mikko Mämmilä ja Kari Klemettilä Mallasmaisterin työmaalla.

Yksi kesätyöläisistämme on Mikko Mämmilä, 17-vuotias lukiolainen, joka on työskennellyt Mallasmaisterin kohteessa. Aiempaa työkokemusta Mikko oli ehtinyt kerätä viime kesältä pihatyöfirmasta, ja idea hakea töihin kumpusi omasta innostuksesta.

Perehdytyksen kautta omatoimiseen tekemiseen

Temotekilla varmistetaan jokaisen työntekijän turvallisuustaidot. Myös Mikko Mämmilä, 17, kertoo, että ensimmäisinä päivinä perusasiat käytiin mestarin kanssa läpi: kuinka tulee toimia, mitä pitää varoa. ”Sen jälkeen tein aluksi muiden kokeneempien kanssa töitä. Ajatuksen pitää olla aina mukana tekemisessä ja alueella liikkumisessa”, hän jatkaa.

Entä miltä poikkeuksellisen lämmin jakso hellepäivineen on tuntunut kesätyöläisen nahoissa? ”Mestarit ovat painottaneet jatkuvasti, että töissä pitää muistaa juoda. Vissyä onkin mennyt säännöllisesti ja lisäksi ohjeena on ollut muistaa pitää taukoja, erityisesti vähän raskaampien töiden välissä”, Mikko kertoo lämpimien päivien käytänteistä.

Rakennusala on ehkä joskus ollut kovakin paikka uusille tekijöille, mutta sekä Mikko että Mallasmaisterissa vastaavana työnjohtajana työskentelevä Kari Klemettilä vakuuttavat aikojen muuttuneen – uusille alalle tulijoille ei enää kettuilla. Mikon mukaan työ on sujunut kitkattomasti kokeneiden kanssa: ”Ne, joiden kanssa olen tehnyt töitä, tietävät kaikki, että olen lukiolainen kesätyöntekijä ja että en osaa vielä kaikkea. Jokainen on ollut ystävällinen, näyttänyt ja auttanut.”

Klemettilä muistaa toisenlaisenkin ajan, mutta kertoo nykyisin työmailla vallitsevan asiallisen kulttuurin, jossa opetetaan ja tuetaan. ”Ohjeita toki tulee aina noudattaa, sooloilulle ei ole varaa. Hyvistä tyypeistä halutaan pitää kiinni, ei minkään sortin reuhaaminen ole nykypäivää”, hän toteaa.

Mikko on ollut tyytyväinen kuukauden mittaiseen kesätyöpätkäänsä.

Alaan tutustumista monipuolisten tehtävien kautta

Kesätyöt ovat paitsi mahdollisuus tutustua alaan myös tietenkin työelämän käytäntöjen opettelua. Mikon mukaan aikaisissa aamuheräämisissä on ollut opettelua, mutta sekä ne että tauotukset ja muut päiviin ja varusteisiin liittyvät käytännöt ovat vakiintuneet nopeasti osaksi arkea. Mämmilä myös kertoo yllättyneensä iloisesti siitä, kuinka laajasti on saanut tehdä töitä, vaikkei alan koulutusta vielä ole: ”Valmistauduin henkisesti, että siivoan pihalla kuukauden päivät, mutta olen saanut auttaa muita työntekijöitä todella monipuolisesti hommissa, osin työskennellä melko itsenäisestikin ja samalla nähnyt eri tehtäviä ja rakentamisen vaiheita.”

Mukavinta on ollut muiden kanssa yhdessä töiden tekeminen ja työn ohessa poriseminen. Työpäivät ovat koostuneet aamuisesta työnjaosta ja lukuisista vaihtelevista tehtävistä päivän mittaa: ”Työtä on myös riittänyt, ja peukaloita ei ole tarvinnut pyöritellä tai kelloa tuijottaa. Kun rohkeasti kysyy, mitä voisi tehdä seuraavaksi, niin tehtävää on aina ja samalla oppii paljon.” Kuukauden päivät työmaalla toimintaan tutustuttuaan Mämmilä summaa kokemuksen olleen positiivinen: ”Kun on nyt nähnyt, miten homma toimii ja mitä työnteko vaatii, on rakennusala tulevaisuuden suuntautumisvaihtoehtona vahvistunut. Täällä on ollut mukava työilmapiiri, ja tuntuu, että kaikki otetaan huomioon.”

Temotek työllistää kymmeniä kesätöihin

Temotek-konsernissa on kesällä 2021 yhteensä 20 kesätyöntekijää rakennusmiehinä ja työnjohdon puolella. Lisäksi oppisopimusopiskelijoita on juuri nyt neljä.

Mikko itse suosittelee alaa, jos rakentaminen kutkuttelee: ”Jos ala kiinnostaa, niin jo näin pääsee hyvin näkemään, että miten työmaa toimii ja millaisia vahvuuksia tarvitaan. Jos on tyyppi, jolla on niin sanotusti työkintaat kädessä, joka haluaa oppia ja uskaltaa kysyä silloin kun ei tiedä, niin pärjää varmasti!”

Myös Kari Klemettilä on samoilla linjoilla: ”Oma-aloitteisuus ja reippaus ovat tärkeitä, ja niitä esimerkiksi Mikolla on löytynyt. Olemme jo keskustelleet, että mikäli hän haluaa jatkaa, niin se onnistuu kyllä. Hyviä tekijöitä kehtaa suositella naapuriinkin.”

Klemettilä kertoo, että kesätöiden lisäksi myös oppisopimuspaikkojakin kannattaa tiedustella, sillä Temotekilla ollaan työnantajana suostuvaisia malliin. ”Oppisopimus vaatii henkilöltä itseltään paljon aktiivisuutta: täytyy olla vahva halu hoitaa asiat kunnolla, löytää itselle sopiva paikka ja tarvittaessa olla aktiivinen oppilaitoksenkin suuntaan”, Klemettilä tietää kertoa. Myös jatkokouluttautumista ja erilaisia harjoitteluja mahdollistetaan mielellään. Klemettilä on itsekin esimerkki jatkokouluttautumisesta: kirvesmieheksi 1986 valmistumisen jälkeen työelämä vei, mutta hän jatkoi opintoja ja valmistui insinööriksi 2011.

Mallasmaisterissa valmista syksyn lopulla

Mallasmaisterin kaksi kerrostaloa valmistuvat Oulun Satamatiellä loppusyksystä 2021. Mediaankin päässyt viimekesäinen lintujen pesintä kuitattiin Temotekilla sympaattisena ongelmana. ”Viime kesänä annoimme törmäpääskyjen hoitaa pesintäpuuhat loppuun. Alueella oli n. 140 pesäkoloa, ja se muutti meillä työskentelyjärjestystä”, Klemettilä kertaa. Koska alueella oli kuitenkin useampi työmaa, pystyttiin töitä jatkamaan ja isompia viivästyksiä ei tullut.

PS: Kesätyöhaku kesäksi 2022 käynnistyy Temotekin ja Temotek Palveluiden osalta heti vuodenvaihteen jälkeen.