Oppisopimuksen kautta ammattiin ja työelämään

17.10.2022

Jarkko Hurme on pian valmistuva 36-vuotias oppisopimusopiskelija As Oy Oulun Mallastohtorin työmaalla. Hän valmistuu talonrakentajaksi ja saavuttaa rakennusalan perustutkinnon työskennellen samalla palkallisesti Temotekilla. Opinnoista ovat jäljellä enää muutaman kurssin päättelyt ja viimeiset työvaiheiden näyttösuoritukset.

Kun rakentaminen kiinnostaa

Hurme on monelle tuttu myös nurmikentiltä, sillä hän eli jalkapalloammattilaisen elämää lähes parikymmentä vuotta luutien puolustajan tontilla niin Veikkausliigassa, Norjassa, Italiassa kuin miesten A-maajoukkueessakin. Jarkko kertoo, että häntä ovat aina kuitenkin kiinnostaneet rakentelu, puuhailu ja oman kädenjäljen konkreettinen näkeminen. Erityisen mieleisiä ovat aina olleet hommat, joissa on päässyt työskentelemään puun kanssa.

Miehen toiveet tulivat lähipiirille tutuiksi, ja tukea sekä apua urheilu-uran jälkeiseen elämään löytyi hänen edustamansa oululaisseuran AC Oulun puolelta: ”Meriläisen Juho on ollut tässä kuviossa isossa osassa, sillä hän on tiennyt minun suunnitelmistani ja haaveistani niin entisenä pelikaverina kuin AC Oulun toimitusjohtajanakin – Juho otti selvää ja järkkäsi ottamaan yhteyttä oikeaan paikkaan. Samoin Mako (urheilutoimenjohtaja Markus Heikkinen) ja Jyrki Ahola (silloinen päävalmentaja) kannustivat ja tukivat eteenpäin. OSAO:n suuntaan taas Kalermon Timo (hallituksen vpj) on ollut avainhenkilö tämän mahdollistamisessa. Temotekilta mukana juonimassa oli AC Oulun hallituksessakin vaikuttava toimitusjohtaja Seppo Klemettilä. Lopulta asiasta sovittiin yhdessä Temotekin ja OSAO:n kanssa, ja kokonaisuus on sopinut minulle todella hyvin.”

Tiesitkö että: Oppisopimus tarkoittaa työsuhteessa tapahtuvaa opiskelua, jolloin opiskelija saa palkkaa. Tavoitteena on suorittaa ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto työn ohessa. Soveltuvista työtehtävistä ja ohjauksesta työpaikalla sovitaan yhteistyössä koulun ja työpaikan kanssa, kun sopimusta suunnitellaan. Yleensä 80–90 % opinnoista tehdään työpaikalla.

Uuteen koppiin

Temotekilla Hurme aloitti lopulta vuoden 2021 alussa. ”Pelasin vielä kauden 2021, ja alku oli tutustumista alaan, työmaahan ja tapaan toimia muutamana päivänä viikossa, futiksen ohella. Sekä AC Oulun että Temotekin puolelta oltiin yhteistyökykyisiä ja joustavia, kun arjet vielä lomittuivat”, Jarkko kertoo.

Työyhteisössä oppija on Hurmeen mukaan otettu vastaan hyvin: ”Työmaakoppiin tulossa on paljon samaa, kuin uuden joukkueen koppiin ekaa kertaa mennessä. Meillä on hyvä porukka jossa toista autetaan, jelppiä saa aina. Voisi sanoa, että en ole todellakaan ollut yhden ohjaajan varassa. Huumori auttaa tässäkin ympäristössä sopeutumisessa.”

Nyt nappikset ovat Hurmeen omien sanojen mukaan pysyvästi naulassa, ja opinnot edenneet vauhdilla viisipäiväistä työviikkoa työmaalla painaen. Oppimista hän on päässyt syventämään samanaikaisesti oman kotinsa rakennustyömaalla, jossa on iltaisin riittänyt hommaa vielä työpäivän päällekin.

Oppisopimusta harkitsevan kannattaa huomata, että se mahdollistaa tutkinnon henkilökohtaisen räätälöinnin joustavasti. Hurme esimerkiksi sai lukion käyneenä tunnustettua (ent. hyväksiluku) monia yhteisten opintojen kursseja. Työmaalla työskentelyn lisäksi hän on opiskellut itsenäisesti kotona: ”Koululla olen käytännössä suorittanut lähinnä vain työturvallisuus- ja ensiapukurssit.”

Tiesitko että: Oppisopimuksen ammatillisissa opinnoissa huomioidaan aikaisempi osaaminen – opettajat tunnistavat ja tunnustavat osaamisen joko aikaisempien todistusten kautta tai näytössä, jossa opiskelija osoittaa hallitsevansa tarvittavat tiedot ja taidot.

Oppisopimuksella opiskelu vaatii oppijalta oma-aloitteisuutta

Oppisopimuksella opiskelevan tulee olla oma-aloitteinen tyyppi, joka oppii käytännön tekemisellä ja pystyy itsenäiseen opiskeluun. Koska oppiminen tapahtuu enimmäkseen konkreettisesti työtä tekemällä, tulee oppijan myös pystyä ottamaan vastaan ohjeita ja palautetta työmaalla kokeneemmilta työntekijöiltä.

Hurme kertoo pärjänneensä fyysisessä työssä hyvin. ”Raskaampaa on jatkuva uuden oppiminen ja aivot raksuttavat jatkuvasti, kun pitää vielä miettiä, mitä tekee ja miten sen tekee – keskittyä pitää”, hän kertaa kokemuksia parin vuoden ajalta, ja jatkaa: ”Jos tulee ja osoittaa, että on halu oppia ja tekemisessä on tavoitteellisuutta, niin täältä saa kyllä työkalut, joilla irtoaa ammatti varmasti.”

Harjannostajaisia odotellessa

Hurmeella on vielä loppuvuonna paljon odotettavaa, sillä lähitulevaisuudessa siintää niin ammattiin valmistuminen kuin uuteen kotiin muuttokin. Hän kertoo, että oman paritalon rakennusprojekti ja Temotekin työmaalla työskentely ovat tukeneet hyvin toinen toisiaan: ”Hauskaa kyllä, vaiheistus on päivä- ja iltatöiden työmailla ollut melko sama, ja opittuja asioita on heti päässyt hyödyntämään ristiin.” Odotukset ovat korkealla myös yhden perinteen osalta: ”Kyllähän niitä ensimmäisiä harjannostajaisia tämän kohteen myötä odottaa innolla, se on vielä rakennusalalla asia, jota ei ole päässyt kokemaan!”

Kiinnostuitko?

Etsitkö oppisopimuspaikkaa, onko edessä opintoihin liittyvä harjoittelu tai liittyykö tuleva opinnäytetyösi rakennusalaan? Lue lisää ja hae: https://www.temotek.fi/tyopaikat/opiskelijalle/