Työharjoittelussa Temotek Palveluilla osana maalariopintoja

12.04.2022

Jessica Karhumaa on 23-vuotias viimeisen vuoden maalariopiskelija, jonka opinnot alkoivat elokuussa 2020 OSAOn Haukiputaan yksikössä – valmistuminen häämöttää kevään 2022 aikana. Opintoihin liittyvän jälkimmäisen työharjoittelun Jessica suoritti Temotek Palveluiden kohteissa, jossa hän on päässyt tekemään monipuolisesti erilaisia työvaiheita ja -tehtäviä.

Takana alanvaihto

Alanvaihto lastenhoitopuolelta maalariksi ei kuulosta perintäisimmältä urakuviolta. Jessican tavoitteena on kuitenkin vakituinen työpaikka: ”Ei minulla ollut ennen opintojen alkamista mitään kokemusta raksahommista, ei edes kodin remppailusta. Koin kuitenkin, että olen käsistäni hyvä tekemään, ja nyt tämä tuntuu täysin omalta alalta.”

Oma aktiivisuus palkitsee paikkaa hakiessa

Työharjoittelupaikan etsiminen alkoi Jessican tapauksessa siitä, että hänen kaverinsa mainitsi Temotek Palvelut mahdollisena työharjoittelupaikkana. Jessica tarttui puhelimeen, ja häntä ohjeistettiin lähettämään hakemus ja CV sähköpostitse. Pian seurasi kutsu haastatteluun toimistolle. ”Haastattelu ei oikeastaan jännittänyt. Minulta kysyttiin mitä vaiheita osaan tehdä, millaista kokemusta minulla on sekä löytyykö minulta ajokortti ja auto kulkemista varten”, Jessica kertoo. Paikan varmistuttua taisivat pienet tuuletuksetkin irrota.

Aktiivinen yhteys opettajiin

Työharjoittelun aikana Jessica kirjoitti päivittäin päiväkirjaa oppilaitoksen Wilmaan ja kertoo, että tarvittaessa myös opettajaan on voinut olla yhteydessä: ”Opettaja lukee päivittäiset merkinnät, soittelee että miten menee, ja on käynytkin pari kertaa paikan päällä.”

Työharjoittelussa tehdään käytännössä normaalia työpäivää muiden kanssa. Harjoittelu koostuu Jessican tapauksessa päivittäisen työn lisäksi uudispuolen ja korjausmaalauksen näytöistä, joita hän dokumentoi ottamalla eri vaiheista kuvia puhelimellaan. Lopuksi valmiin työn arvioivat eri osa-alueittain opettaja ja Temotek Palveluiden työnjohtaja asteikolla 1–5.

Tarjolla hyvä perehdytys ja opastusta

Jessican mukaan koulu on antanut hyvät valmiudet työharjoittelussa pärjäämiseen, ja jo aiemmin osana opintoja suoritettu harjoittelujakso on vahvistanut osaamista. Työturvallisuuskäytännöt tulevat opiskelijoille tutuiksi koulussa, mutta uusien työntekijöiden osaaminen varmistetaan aina silti. Periaatteena Temotek Groupissa on, että jokaisen uuden työntekijän (olipa kyseessä sitten opiskelija tai jo kokenut ammattilainen) kanssa käydään läpi perehdytysprosessi, johon kuuluvat sekä talon tavat että yksittäisten työmaiden erityisolosuhteet ja mahdolliset vaaratekijät.

Tärkeää on myös, että työharjoittelu on oppijan kannalta monipuolinen ja mielekäs. ”Iso plussa on ollut se, että täällä on saanut tehdä jokaista työvaihetta ja minuun on luotettu”, Jessica kertoo, ja jatkaa: ”Hiominen on rankinta, mutta tykkään kyllä siitäkin.”

Palaute kehittää

Entä miten harjoittelu on sujunut Jessican itsensä mielestä? ”Olen saanut tehdä työt rauhassa ja kunnolla. Itsellänikin on halu kehittyä, jos jossakin on parantamisen varaa, niin on hyvä, että siitä sanotaan suoraan. Tuntuu, että palaute on ollut rehellistä ja osuvaa”, hän summaa.

Temotek Palveluiden puolelta harjoittelusta vastaava työnjohtaja Tomi Kaisanlahti yhtyy näkemykseen, ja kertoo kaiken sujuneen hyvin, ja että töitä on tehty kovasti: ”Jotakin pientä fiksattavaa on ollut, mutta ne paikat on katsottu yhdessä ja Jessica on korjannut asiat huolellisesti.”

Koska harjoittelija oppii tekemällä, on tärkeää, että tukea kokeneemmilta työkavereilta on aina saatavilla lähellä. ”Jessican tapauksessa mukana on kulkenut koko ajan kokeneempi ammattimaalari, joka ohjaa, neuvoo ja tarkastelee työnjälkeä jatkuvasti”, Kaisanlahti painottaa.

Temotek Palveluille on sen historiassa otettu suhteessa paljon harjoittelijoita. ”Meillä on töissä hyvä porukka, joka opastaa mielellään. On tärkeää, että kokeneemmilta työntekijöiltä löytyy mentori-asennetta. Lisäksi meillä saa hyvän perehdytyksen ja eväitä tulevaan”, Kaisanlahti kertoo, ja jatkaa: ”Osa harjoittelijoista myös jää meille töihin, jos kaikki menee hyvin, ja molemmat osapuolet toteavat homman toimivan.” Käytäntö on sama myös Temotekin uudisrakentamisen puolella, jossa on myös mahdollista suorittaa niin opintoihin kuuluvia harjoitteluita kuin opiskella itselle ammatti oppisopimuksella.

Kiinnostuitko?

Voit hakea meille harjoitteluun tai töihin avoimen lomakkeemme kautta osoitteessa: https://www.temotek.fi/tyopaikat/avoin-hakemus/ tai https://www.temotek.fi/temotek-palvelut/meille-toihin/

Avoimet työpaikkamme löydät puolestaan täältä.